2011 m. rugpjūčio 1 d., pirmadienis

LIETUVOS RESPUBLIKOS LIETUVOS MENŲ TARYBOS ĮSTATYMAS, Projektas 2011-06-29

PIRMASIS SKIRSNIS

BENDROSIOS NUOSTATOS



1 straipsnis. Įstatymo paskirtis

Šis įstatymas nustato Lietuvos menų tarybos prie Kultūros ministerijos (toliau – Menų taryba) statusą, sudarymą, veiklos tikslus ir funkcijas, struktūrą ir finansavimą.



2 straipsnis. Menų tarybos statusas

1. Menų taryba yra valstybės įstaiga, dalyvaujanti formuojant valstybės politiką kultūros ministrui pavestose valdymo srityse ir pagal kompetenciją ją įgyvendinanti.

2. Menų taryba yra teisės aktų nustatyta tvarka įregistruotas ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo, turi savo antspaudą su Lietuvos valstybės herbu bei savo pavadinimu, sąskaitų bankuose.

3. Menų tarybos savininkė yra valstybė. Menų tarybos savininko teises ir pareigas įgyvendina Lietuvos Respublikos kultūros ministerija (toliau vadinama – Kultūros ministerija).

4. Menų taryba savo veikloje vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, Lietuvos Respublikos tarptautinėmis sutartimis, Europos Sąjungos teisės aktais, Lietuvos Respublikos įstatymais, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimais, Lietuvos Respublikos kultūros ministro įsakymais ir kitais teisės aktais.

5. Skundai dėl Menų tarybos veiksmų, neveikimo ar administracinių sprendimų nagrinėjami Administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.



ANTRASIS SKIRSNIS

MENŲ TARYBOS UŽDAVINIAI IR FUNKCIJOS



3 straipsnis. Menų tarybos tikslai

Menų tarybos tikslai:

1) administruoti valstybės biudžeto lėšas, įskaitant Europos Sąjungos ir kitos finansinės paramos lėšas, skirtas kultūrai ir menams remti, siekiant užtikrinti kultūros politikos prioritetus atitinkančią įvairiapusišką Lietuvos kultūros ir meno plėtrą ir sklaidą bei racionalų, pagrįstą lėšų panaudojimą;

2) vykdyti kultūros sektoriaus stebėseną, atskleidžiančią kultūros ir meno procesus, aktualiausias kultūros politikos problemas, ir teikti siūlymus dėl teisės aktų, turinčių įtakos Lietuvos kultūros ir meno puoselėjimui, poreikio ir galiojančių teisės aktų tobulinimo;

3) dalyvauti įgyvendinant nacionalinę kultūros politiką, programas ir kitas iniciatyvas, skirtas Lietuvos kultūros ir meno plėtrai bei stiprinimui.



4 straipsnis. Menų tarybos funkcijos

Menų taryba, vykdydama jai pavestus tikslus:

1) kultūros ministro nustatyta tvarka administruoja valstybės biudžeto lėšas, įskaitant Europos Sąjungos ir kitos finansinės paramos lėšas, skirtas kultūrai ir menams remti ir teikia pasiūlymus kultūros ministrui dėl valstybės biudžeto lėšų administravimo tobulinimo;

2) skiria valstybės stipendijas kultūros ir meno kūrėjams;

3) teikia išvadas dėl kandidatų Kultūros ministerijos įsteigtoms premijoms gauti;

4) inicijuoja, dalyvauja rengiant ir įgyvendinant Europos Sąjungos ir kitų šalių  finansinės paramos programas, pagal kompetenciją administruoja kultūros sektoriui skirtas paramos lėšas;

5) inicijuoja ir finansuoja kultūros ir menų srities tyrimus ir analizes;

6) vertina projektų, kurie buvo finansuojami iš valstybės biudžeto ar kitų lėšų, rezultatus, kaupia ir viešina informaciją, susijusią su projektų įgyvendinimu;

7) teikia kultūros ministrui siūlymus ir ekspertinę nuomonę kultūros ir meno politikos įgyvendinimo klausimais;

8) pagal kompetenciją palaiko ryšius ir bendradarbiauja su užsienio valstybių atitinkamomis institucijomis ir tarptautinėmis organizacijomis, dalyvauja rengiant tarptautinių sutarčių ir susitarimų projektus, įgyvendina tarptautinius projektus;

9) dalyvauja rengiant teisės aktų ir kitų dokumentų, susijusių su valstybės, Europos Sąjungos ir kitų šalių finansinės paramos bei kitų lėšų administravimu, projektus;

10) konsultuoja kultūros ir meno projektų vykdytojus, pagal kompetenciją organizuoja informacinius, mokymo seminarus bei kitus renginius;

11) vykdo kitas teisės aktų nustatytas funkcijas.



TREČIASIS SKIRSNIS

MENŲ TARYBOS STRUKTŪRA IR DARBO ORGANIZAVIMAS



5 straipsnis. Menų tarybos organizacinė struktūra ir valdymas

1. Menų tarybą sudaro Kultūros ir meno taryba (toliau – Taryba), administracija ir ekspertų komisijos.

2. Menų tarybai vadovauja direktorius, kuris yra ir Tarybos pirmininkas. Menų tarybos direktorius į pareigas skiriamas Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės įstatymo nustatyta tvarka 4 metų kadencijai.



6 straipsnis. Taryba

1. Taryba yra kolegialus Menų tarybos valdymo organas, kuris veikia kaip ekspertas ir konsultantas kultūros ir meno klausimais bei koordinuoja, kontroliuoja ir užtikrina Menų tarybos tikslų įgyvendinimą.

2. Tarybą sudaro 10 narių ir Menų tarybos direktorius. 3 narius į ją deleguoja Lietuvos meno kūrėjų asociacija, 3 narius – kultūros ministras (vienas jų turi būti kultūros srities atstovas iš regionų) ir po 1 narį – Finansų ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas ir Lietuvos mokslo taryba. Personalinę Tarybos sudėtį kultūros ministro teikimu 3 metams tvirtina Vyriausybė.

3. Tarybos nariais gali būti tik nepriekaištingos reputacijos, ne jaunesni kaip 25 metų Lietuvos Respublikos piliečiai, aktyviai veikiantys kultūros ir meno srityje, turintys projektų rengimo, renginių organizavimo, tarptautinio bendradarbiavimo, ekspertinio darbo patirties.

4. Šio straipsnio 2 dalyje nurodytos institucijos ir organizacijos savo nustatyta tvarka parenka ir pateikia kultūros ministrui per jo nustatytą terminą savo siūlomų narių kandidatūras. Kultūros ministras ir Lietuvos meno kūrėjų asociacija (toliau šiame straipsnyje – Asociacija) savo siūlomus kandidatus atrenka bendrai rengiamo konkurso tvarka. Konkursas organizuojamas laikantis šių principų:

1) Informacija apie konkursą skelbiama Kultūros ministerijos ir Asociacijos interneto svetainėse bei žiniasklaidos priemonėse;

2) Kandidatus siūlyti gali Lietuvos Respublikoje įstatymų nustatyta tvarka įregistruoti juridiniai asmenys, veikiantys kultūros ir meno srityje ir (ar) teikiantys kultūros srities paslaugas bei fiziniai asmenys (jie gali kelti ir savo kandidatūras). Siūlant kandidatus, reikia pateikti argumentuotą rekomendaciją dėl kandidato tinkamo išsilavinimo, intelekto, asmeninių ir moralinių savybių, dalykinės reputacijos ir kompetencijos;

3) Kultūros ministerijai surinkus kandidatų siūlymus, kultūras ministras ir Asociacija sudaro atrankos grupę, kuri įvertina gautus siūlymus ir atrenka 20 asmenų, iš kurių kultūros ministras ir Asociacija atrenka savo deleguojamus kandidatus;

4) Kultūros ministerija sudaro galimybę visuomenei pareikšti nuomonę dėl planuojamos Tarybos sudėties.

5. Tarybos sudėtis po kiekvienos kadencijos atnaujinama ne mažiau kaip trečdaliu. Tas pats asmuo Tarybos nariu gali būti ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

6. Tarybos narių teikiamų paslaugų apmokėjimo tvarką nustato kultūros ministras. Menų tarybos direktoriui už darbą Taryboje neatlyginama.

7. Tarybos narys atšaukiamas, jeigu jis:

1) atsisako eiti pareigas;

2) įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu yra pripažintas kaltu dėl nusikaltimo padarymo;

3) nevykdo savo pareigų;

4) miršta.



7 straipsnis. Menų tarybos direktorius

Menų tarybos direktorius:

1) atsako už Menų tarybai nustatytų tikslų įgyvendinimą;

2) organizuoja Menų tarybos darbą;

3) vadovauja Tarybos darbui;

4) vykdo kitas įstatymų ir kitų teisės aktų jam nustatytas funkcijas.



8 straipsnis. Menų tarybos ekspertų komisijos

1. Menų tarybos ekspertų komisijos vertina kultūros ir meno projektų, pretenduojančių gauti Menų tarybos finansavimą, dokumentus ir teikia rekomendacinio pobūdžio išvadas Tarybai.

2. Taryba tvirtina ekspertų komisijų skaičių ir sudėtį bei, suderinus su kultūros ministru, ekspertų komisijų nuostatus.



9 straipsnis. Menų tarybos administracija

1. Menų tarybos administracija:

1) atlieka Tarybos ir ekspertų komisijų organizacinį-techninį aptarnavimą;

2) įgyvendina Tarybos sprendimus;

3) konsultuoja fizinius ir juridinius asmenis;

4) kaupia ir analizuoja informaciją apie Menų tarybos lėšų naudojimą;

5) atlieka kitas teisės aktų nustatytas funkcijas.

2. Administracijai vadovauja Menų tarybos direktoriaus pavaduotojas, į pareigas skiriamas ir iš jų atleidžiamas Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymo nustatyta tvarka.



10 straipsnis. Menų tarybos lėšų šaltiniai

1. Menų taryba finansuojama iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto.

2. Menų taryba Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondo įstatymo nustatyta tvarka administruoja Kultūros rėmimo fondo lėšas.

3. Menų taryba gali turėti kitų teisėtai įgytų lėšų.



KETVIRTASIS SKIRSNIS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS



11 straipsnis. Menų tarybos atskaitomybė

1. Menų taryba yra atskaitinga Kultūros ministerijai, o jos direktorius pavaldus kultūros ministrui.

2. Menų tarybos direktorius kartą per metus atsiskaito Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui.

3. Menų taryba ne rečiau kaip vieną kartą per metus pateikia visuomenei viešą veiklos ataskaitą savo interneto svetainėje.



12 straipsnis. Menų tarybos steigimas

1. Menų taryba įstatymų nustatyta tvarka įsteigiama nuo 2012 m. sausio 1 d.

2. Menų tarybos buveinės adresas: Saltoniškių g. 58, Vilnius, Lietuvos Respublika.

3. Menų tarybos savininko teises ir pareigas (išskyrus sprendimų dėl  reorganizavimo ir likvidavimo priėmimą) įgyvendina Lietuvos Respublikos kultūros ministerija



13 straipsnis. Įstatymo įsigaliojimas

1. Šis įstatymas, išskyrus 12 straipsnį ir šio straipsnio 2 dalį, įsigalioja 2012 m. liepos 1 d.

2. Vyriausybė ir Kultūros ministerija iki įstatymo įsigaliojimo parengia ir patvirtina šiam įstatymui įgyvendinti reikalingus teisės aktus.


Skelbiu šį Lietuvos Respublikos Seimo priimtą įstatymą.


RESPUBLIKOS PREZIDENTAS

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.